Na een ingrijpende, totale restauratie is De Mouterij in september 2019 weer in gebruik genomen als kleinschalig cultureel centrum. Op die manier is deze voormalige mouterij en doopsgezinde schuilkerk, ook wel vermaning genoemd, behouden gebleven voor de Franeker gemeenschap. De restauratie is tot stand gekomen dankzij enkele eenmalige subsidies van o.a. het Prins Bernhard Cultuurfonds en een hypotheek via het Nationaal Restauratiefonds.
Tijdens de restauratie zijn drie appartementen gerealiseerd binnen het gebouw. De huuropbrengsten van deze appartementen zijn voldoende om alle vaste kosten van De Mouterij te dekken. Om echter ook in de toekomst aan alle onderhoudsverplichtingen te kunnen voldoen, verhuurt Stichting De Mouterij ook de kerkzaal aan derden om de nodige
inkomsten te kunnen genereren. Het zelf organiseren van lezingen en kleinschalige culturele evenementen behoort dus tot het noodzakelijke verdienmodel om De Mouterij financieel gezond te houden.
Op die manier kan De Mouterij functioneren zonder jaarlijkse subsidies. Dat mag bijzonder genoemd worden. Het organiseren van kleinschalige evenementen is ook een manier om De Mouterij open te kunnen blijven stellen voor de inwoners van de gemeente Waadhoeke.
Toch willen wij bedrijven en particulieren in staat stellen om De Mouterij te ondersteunen met een jaarlijkse kleine bijdrage van € 12,50. Wij nodigen u daarom uit om deel uit te komen maken van de groep Vrienden van De Mouterij.
Wat betekent dit voor u?
Vul nu het aanmeldingsformulier in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.
Zo’n 450 jaar geleden werd hier aan de Zilverstraat een huis gebouwd dat eeuwenlang zowel een bedrijfsmatige als een kerkelijke functie had. De afgelopen jaren werd het pand grondig gerestaureerd en kreeg het een nieuwe functie als cultureel centrum.
2021 © De Mouterij Franeker | website door Verhoog Media